13 травня - Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

Версія для друкуВерсія для друку

13 травня - Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

 

Артеріальна гіпертензіяодне з найпоширеніших хронічних захворювань людини, при якому кров’яний тиск в артеріях є підвищеним. Такий стан спонукає серце працювати більш інтенсивно, ніж зазвичай, для забезпечення нормальної циркуляції крові у судинах. Між рівнем артеріального тиску та ризиком серцево-судинних захворювань існує безперервний значимий зв’язок, не пов’язаний з іншими факторами ризику. Так, при підвищенні артеріального тиску на кожні 20/10 мм рт.ст. подвоюється ризик розвитку інфаркту міокарда, мозкового інсульту,серцевої недостатності та раптової серцевої смерті. Раннє виявлення та лікування артеріальної гіпертензії сприяє попередженню прогресування захворювання та розвитку таких ускладнень. Лікування артеріальної гіпертензії рекомендується починати якомога раніше і проводити його регулярно на протязі життя.  Проте, серед осіб з підвищеним артеріальним тиском знають про наявність захворювання 67,8% сільських і 80,8% міських мешканців, лікуються відповідно 38,3% та 48,4%. Стандартизований за віком показник поширеності артеріальної гіпертензії у міській популяції становить 29,6% як у чоловіків, так і у жінок. У сільській популяції поширеність артеріальної гіпертензії ще вища – 36,3%, у тому числі серед чоловіків – 37,9%, серед жінок – 35,1%. «Ситуація щодо контролю артеріальної гіпертензії незадовільна як серед сільського населення, так і серед міського», – зазначила  лікар-кардіолог Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В.Скліфосовського Юлія Каратаєва.

Встановлений ряд факторів, пов’язаних з  розвитком гіпертензії

Наприклад, ризик розвитку артеріальної гіпертензії підвищується в 2-6 разів при надмірній  масі тіла. Серед аліментарних факторів, які сприяють підвищенню артеріального тиску, є надмірне споживання кухонної солі більше 5-6 г на добу, недостатнє вживання продуктів харчування , які містять калій (курага, абрикоси, урюк, ізюм, чорна смородина, гарбуз, буряк, редька, чорнослив), кальцієм (сир,  йогурт, молоко, риба), магнієм (гречка,  овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, буряк), вживання алкогольних напоїв (як епізодичне, так і хронічне), надлишок кофеїну (кава). Недостатнє надходження в організм вітаміну D (морську рибу варто вживати не менше 3-х разів на тиждень) також підвищує ризик виникнення захворювання. Окремо треба підкреслити шкоду тютюнопаління. Гіпертензивний ефект однієї цигарки триває 30 хвилин та досягає 15-25 міліметрів ртутного стовпчика.  Зв’язок куріння зі стійким підвищенням артеріального тиску не доведений, проти очевидна його роль як одного з головних факторів ризику серцево-судинних захворювань. Розвитку артеріальної гіпертензії сприяє також  затяжний стрес.

«Усім пацієнтам з артеріальною гіпертензією, незалежно від рівня ризику,  рекомендується дотримуватись засад здорового стилю життя та немедикаментозної корекції факторів ризику і  модифікації факторів нездорової поведінки», наголошує Юлія Каратаєва. Пацієнти, що не отримують фармакологічних препаратів для лікування артеріальної гіпертензії, повинні знаходитись під регулярним наглядом лікаря з урахуванням можливості призначення медикаментозного лікування у майбутньому.

Урядова програма «Доступні ліки», яка розпочала діяти з 1 квітня 2017 року сприятиме прихильності хворих до тривалої медикаментозної терапії.

угору ↑