Кременчуцький хірург-онколог: «Захворіти на рак протягом життя ризикує кожен третій чоловік і кожна п’ята жінка»

Версія для друку

Кременчуцький хірург-онколог: «Захворіти на рак протягом життя ризикує кожен третій чоловік і кожна п’ята жінка»

 

Світовий досвід доводить, що адекватне лікування дозволяє досягти стійкої ремісії онкопатології та забезпечити хворому якісне життя.

Діагноз «рак» має кожен 50-й громадянин України, тоді як у світі – кожен 270-й. Нині на обліку в наших онкологічних установах перебувають понад 850 тисяч онкохворих. 50% з них мають занедбані форми хвороби. Захворіти на рак протягом життя ризикує кожен третій чоловік і кожна п'ята жінка. Щороку рак забирає життя майже 90 тисяч українців.

«В Україні з 1992 року успішно працює спеціалізована онкологічна служба. У нас є потужний фаховий потенціал, а основні завдання, які стоять перед онкологічною службою України – це, у першу чергу, забезпечення ранньої діагностики онкопатологій, проведення адекватного лікування на ранніх стадіях захворювання, забезпечення максимально-можливого подовження життя хворого. Але не менш важливий аспект в питанні боротьби з раком – посилення профілактичної та просвітницької роботи», – зазначила лікар хірург-онколог Кременчуцького обласного клінічного онкологічного диспансеру Богдана Пантелеймоненко.

70-90%  від всіх випадків онкозахворювання спровокувала погана екологія. «Рак – захворювання, що з’явилося на світі ще до появи людини на землі. Палеонтологи знайшли ракові ураження кісток динозаврів, що жили багато мільйонів років тому. Перемогти цю небезпечну хворобу непросто, але сучасні вчені виявили основні причини виникнення ракової патології, отже вказавши напрямок медицині, суспільству шлях, яким слід рухатись, щоб знизити ризик захворювання. Найновіші дослідження показали, що 70-90%  від всіх випадків захворювання, спровоковані несприятливим екологічним середовищем. Знизити цей відсоток можна суттєво, якщо виконувати нескладні правила та дотримуватись здорового способу життя», - говорить лікар.

Правильне харчування: щоденне вживання овочів і фруктів знижує ризик захворюваності на рак на 20%

– Дорослій людині на добу потрібно вживати близько 450 грамів овочів і 220 грам фруктів. У свіжих овочах і фруктах містяться дуже сильні антиоксиданти, які захищають клітини і молекули від руйнування. Щоденне вживання овочів і фруктів знижує ризик захворюваності на рак на 20 %.

При згорянні кисню в організмі утворюються вільні радикали. Це молекули, позбавлені одного електрона і здатні захопити цей відсутній електрон у інших молекул, тим самим порушуючи його структуру. Це природний процес. Вільні радикали потрібні для підтримки життєвих процесів в організмі, але при їх надлишку вони перестають піддаватися управлінню і руйнують клітинні міжмолекулярні зв'язки. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати шкідливу дію вільних радикалів. Велику кількість антиоксиданту бета – каротину міститься в моркві. В організмі бета – каротин переходить у вітамін А (ретинол). Він покращує структуру стінки судин, функцію печінки, підвищує імунітет і не тільки. Дуже корисний морквяний сік. Один стакан соку містить 24 мг. каротину. Найлегше засвоюється каротин з вареної або тушкованої моркви. Багато антиоксидантів міститься в капусті, особливо в брокколі і білоголовій. Капусту, на відміну від моркви краще їсти в свіжому вигляді. Оптимальна добова доза становить 500 грамів. Корисні властивості добре зберігаються і в квашеній капусті.

Протираковий коктейль – гречка, червона цибуля, 2-3 зубчики часнику, томати, зелень і гранати

Сильними антиоксидантними властивостями володіють цибуля і часник. Дослідженнями не раз вже доведено, що органічні сульфіди, які містяться в часнику, активують гени, які здатні знищити ракові клітини. Для профілактики раку потрібно з'їдати по 2-3 зубчики часнику щодня. Цибуля містить антиоксидант кверцетин, який прискорює виведення з клітин канцерогенів. Краще використовувати червоні сорти.

Ще одним корисним овочем у профілактиці раку є помідор. Він містить антиоксидант лікопін, який знижує ризик таких видів раку, як рак підшлункової залози, шлунка, матки, простати, гортані, порожнини рота. Посилити антиканцерогенну активність овочів допоможе петрушка, кріп, селера, фенхель, ріпа і салат.

Сильними антиоксидантними властивостями володіють також фрукти і ягоди. Перше місце належить гранату. У ньому міститься особлива речовина – еллагітанін. Він здатний вбивати ракові клітини і перешкоджає їх розмноженню. Вченими доведено, що 1 склянка гранатового соку щодня у 4 рази уповільнює метастазування раку простати. Крім гранатового соку уповільнюють розвитку раку соки цитрусових, виноградний сік (особливо з червоних сортів винограду), зелений чай.

З ягід найбільш корисними є чорниця, журавлина, полуниця, ожина та малина.

З круп найкорисніша – це гречка.

Не навантажуйте організм насиченими  тваринними жирами. Слід обмежити вживання баранини, яловичини та інших м'ясних продуктів. Вони провокують розвиток раку молочної залози, товстої кишки, простати.

Рухова активність: спорт допомагає протистояти токсичності навколишнього середовища

Під час активних рухів і занять спортом збільшується споживання клітинами кисню і підвищується протистояння організму токсичного впливу навколишнього середовища, що дуже важливо для профілактики раку.

Емоційний стан: не надумуйте хвороб!

Стреси, психологічні травми, негативні думки, розпач, думки про хвороби – все це знижує захисні сили організму і призводить до розвитку багатьох захворювань, у тому числі і раку. Не дарма кажуть, що всі хвороби – від нервів. Намагайтеся шукати позитивне у всьому, що вас оточує, і не піддавайтеся похмурому настрою.

Нестача рідини в організмі заміняється шкідливими речовинами

Всім відомо, що організм людини складається з води на цілих 80%!!! Вода очищає організм від шлаків і токсинів і доносить поживні речовини до кожної клітинки. Відповідно, при нестачі води клітини не отримують всіх поживних речовин і в них накопичуються шкідливі речовини, що сприяє їх пухлинному переродженню.

Випиваючи в день близько 2 літрів води, ви зможете захистити себе від багатьох захворювань (і раку в тому числі), а також вилікувати деякі вже наявні хронічні захворювання, що також допоможе вийти з групи ризику онкології.

Кому загрожує рак?

Люди, які мають будь-які хронічні запальні процеси в організмі: ларингіт, бронхіт, цистит, коліт, мастопатії і т. д. Таким людям важливо регулярно проходити медичні огляди.

Певні вікові категорії:

– жінки 40-60 років (менопауза і зміна гормонального фону збільшує ризик онкології)

– жінки репродуктивного віку після 35 років (зростає ризик захворювання на рак молочної залози)

Курці (канцерогени у сигаретному диму збільшують ризик розвитку раку легенів, губи, шлунка і нирок. У цьому випадку найкраща профілактика раку – відмова від куріння)

Люди, що мають спадкову схильність до онкологічних захворювань (за статистикою близько 15% від числа всіх онкохворих припадає саме на успадкований ризик)

«На жаль, не можна на 100% захистити себе від раку, але дуже важливо зробити все від нас залежне, щоб максимально знизити ризик цього страшного захворювання. Тому так важливо не уникати профілактичних оглядів у спеціалістів, які акцентують вашу увагу на детальному обстеженні при виникненні такої потреби, своєчасно боротися з хронічними хворобами, дотримуватись здорового способу життя та виконувати поради свого лікаря», – наголошує Богдана Пантелеймоненко.

угору ↑